Bu sitedeki bilgiler 13 Ocak 2016 tarih ve 29592 sayılı resmî gazetede yayınlanan “Selçuk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ve bu yönetmelik üzerinde yapılan ve resmî gazetede yayınlanan değişiklikler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Ana Sayfada menü çubuğunda sayfalar ve buralardaki başlıklar hakkında bilgi verilerek bir site haritası oluşturulmuştur.
Programda eğitim gören her öğrenciye bölümümüzden uygun bir öğretim elamanı akademik danışman olarak atanır. Danışmanın sorumluluk ve yetkileri Yönetmelikte, "Ders programlarının planlanmasında ve dersler hakkında öğrencilere bilgi ve destek vermesi, öğrencileri yönlendirmesi ve öğrencilerin eğitim-öğretim ile ilgili diğer sorunlarıyla ilgilenmesi" biçiminde tanımlanmıştır.
Her akademik kayıt döneminde kayıt yenileme/dondurma ile ilgili konularda uygun ders seçimi, ders kayıtlarının onaylanması, ders ekleme / bırakma işlemleri gibi konularda öğrenciye yardımcı olur. Ayrıca üniversite yaşamına uyum ve kariyer planlaması gibi konularda yardımcı olur.
Bu sitede ders kayıtları başta olmak üzere akademik danışmanlıkla ilgili konularda bilgi verilecektir.
9 basamaklı öğrenci numarasının ilk iki basamağı üniversiteye kayıt yılının, ikinci iki basamağı (06) fakülte kodu, üçüncü iki basamağı (13) program kodu ve son üç basamak öğrencinin programa yerleştirilme sıralamasıdır.
7 basamaklı ders kodunun ilk iki basamağı (06) fakülte kodu, sonraki iki basamağı (13) program kodu, beşinci basamak dönem numarası (1-8 dönem) ve son iki basamağı ise dersin kodudur.
A numeric code used to identify a course e.g. 0613102 INTRODUCTION TO INTERNATIONAL RELATIONS. The first digit (06) faculty code, second two digit is program code in faculty and the third one digit is semester number and last two digit is course number.
Kayıt programında bölümlerin ve derslerin sayısal kodlarına gerek yoktur. Öğrenci dilekçe doldururken ders kodlarının doğruluğunu kontrol etmesi önemlidir.
Ders kodları aynı bölümdeki porgramlar (Normal Öğretim (kodu 07) İkinci Öğretim (kodu 11) ve İngilizce (kodu 13) arasında ayrım vardır.
Öğrencinin dönemlere göre almış olduğu dersleri gösteren not durum belgesinin üst bilgisinde öğrencinin kayıt bilgilerine ilişkin TC kimlik numarası, öğrenci numarası, adı soyadı, bölümü (programı) varken her sayfasının en alt bölümünde tarih, saat ve GANO, AKTS toplamı vardır.
Kayıt bilgilerinin bitiminden sonra öğrencinin dönemlere göre aldığı dersler numerik sıralanmış olup şu bilgiler vardır: dersin kodu, dersin adı (zorunlu BÜYÜK, seçmeli ilk harfi Büyük) dersle ilgili diğer 11 sütunda MU (MUAF), A1 (Ara Sınav), G1 (Genel Sınav), BT (Bütünleme), TD (Tek Ders), E1 ve E2 (Ek sınav), GN (Genel Not), HR (Harf), DR (Durum) karşılığı nümerik değerler vardır.
Not durum belgesinde her dönemin altında ilgili dönemde aldığı derslerin AKTS toplamları, ağırlıklı not (derslerin AKTS ve harf notu katsayılarının çarpılmasıyla elde edilen sonuçların toplamı) ve dörtlük sistemde ortalaması (Ağır. Not'un AKTS'ye bölünmesi ile elde edilen) vardır.
Öğrencinin almış olduğu başarılı ve başarısız tüm dersleri gösterilir. Aynı kodlu derslerden başarısız olunan ders yerine alınan ders toplam AKTS içinde iken kodu farklı olan seçmeli derslerin her biri toplam AKTS içinde olduğu unutulmamalıdır.
Öğrenci kayıt dondurmuş ya da yenilememiş ise ilgili dönemde belirtilir ve o döneme ait ders bilgisi gösterilmez.
Öğrenci hazırlık eğitimi almış ise ilgili eğitim-öğretim yılında belirtilir.
Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, öğrencilerinin, Çift Anadal/Yandal programı öğrencilerinin veya daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda alınıp başarılı olunan dersleri için muafiyet başvurusunda bulunan öğrencilerin intibakı yapılan derslerine ait bilgiler; ilk kayıt olunan dönemde Muaf Dersler başlığı altında gösterilir. Yabancı dil muafiyet sınavında başarılı olunan derslerin intibak bilgileri de bu dönemde belirtilir.
Akademik değişim programlarında alınan dersler öğrencinin kendi planında intibak edilen derslerle birlikte değişim programına gittiği eğitim öğretim döneminde gösterilir. (DR: 11)
Yaz okulunda alınan dersler ilgili eğitim-öğretim yılı bahar dönemi sonunda yaz öğretimi olarak gösterilir.
Mezuniyette Not döküm belgesinde (transkriptinde) son aldığı ve başarılı olduğu grup seçmeli dersi/dersleri yer alır ve öğrencinin başvurusu üzerine başarısız olduğu ders/dersler not döküm belgesinden kaldırılır. Mezun öğrenci not durum belgesinde öğrencinin alıp başarılı olduğu dersler ders planındaki döneme göre gösterilir. Bu belge sadece mezun olan öğrencilere verilir.
Not durum belgesindeki kısaltmalar ve kodları şunlardı
DersNO,
Ders ADI,
MU (MUAF)
A1 (Ara Sınav)
G1 (Genel Sınav)
BT (Bütünleme)
TD (Tek Ders)
E1 ve E2 (Ek sınav)
GN (Genel Not)
KR (Kredi)
HR (Harf)
DR (Durum)
1- Ders Okunuyor
2- Başarılı
3- Başarısız
4- Muaf
5- Kredisiz Ders
6- Devamlı Tekrar
7- Devamsız Tekrar
8- Mazeret
9- Notsuz Muaf (Kredi toplamlarına dahil, ağırlıklı not ortalamasına dahil degil)
10-Ders tekrar alındı (Bu not geçerliliğini kaybetmiştir)
11-Socrates/Erasmus/Farabi Programından alınan not ile başarılı
12-Aynıkod Başarılı
13-Yabancı Dil Hazırlık Programı Sorumluluğu Kaldırılmıştır.
14-Sınava Girmedi.
15-Ders Kaldırıldı.
16-Ders tekrar alındı (Dönem Ortalamasından Muaf)
17-Yaz Okulundan Alınan Not (Başarılı)
18-Yaz Okulundan Alınan Not(Başarısız)
Kısaltmaların altında genelde -1 vardır.
Bölümün her hangibir akademik yılda açacağı dersleri gösteren ders listesinde dönemlere tabanlı numerik sıralanmış dersler ile ilgili şu bilgi vardır: dersin kodu, yılı, dersin adı (zorunlu BÜYÜK, seçmeli ilk harfi Büyük) dersle ilgili 6sütunda M: Müfredat (1: Bologna, 2 Normal), T (Teorik), P (Pratik) EC (ECTS) Tp ( Ders Tipi: 7, 8, 13, 14, 21, 23, 25) ve AP (Active/ Passive: 1 veya 2) karşılığı numaralar vardır:
M: Müfredat (1: Bologna, 2 Normal)
T: Teorik
P: Pratik
EC: ECTS
Tp: Ders Tipi (7, 8, 13, 14, 21, 23, 25)
AP: Active/ Passive (1 veya 2)
Bölümün aktif seçmeli ders havuzundaki tüm desler vardır.
Öğretim programı (curriculum, müfredat) kataloğunda derslerin adları, giriş şartları gibi bilgiler vardır.
Her ders için syllabus vardır.
Ders programları ders kayıt yenilme haftasında sonraki ilk hafta belirlenmektedir. Bu yüzden üstten ders alam durumunda devamsızlık ve derslerin çakışması yaşanmaması için derslerin başladığı hafta beklenmelidir. Sınavların önce sınav yapılacak derslerin gün ve saat bilgilerinin yazılı olduğu “sınav programı” çizelgesi duyurulmaktadır. Böylece öğrenciler sınav öncesinde sınavlara çalışma olanağı sağlamaktadır. Daha sonra ise gün ve saat, sınıf ve sıra bilgilerinin yazılı olduğu Sınav Giriş Belgesi yayınlanmaktadır. İlk gün sınavlarda ortak zorunlu (Türk Dili, A.İ.İ.T. ve Yabancı Dil) derslerin sınavları olmaktadır.
• Haftalık Ders Programında iki veya daha fazla dersin aynı ders saatinde yer almasına çakışma denir. Öğrencinin döneminde aldığı ders ile alttan aldığı ve devam şartı olan derslerin ya da üstten aldığı derslerin çakışmamasına dikkat edilmelidir. Aşağıdaki yönetmelikte de belirtildiği gibi teorik derslerin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrenci dersten başarısız sayılır.
• Öğrencinin devam zorunluluğunun bulunmadığı dersler Haftalık Ders Programı’nda başka bir ders ile aynı saatte yer alıyor olsa da çakışma olarak değerlendirilmez.
• Çakışan dersler, Normal Öğretim yerine İkinci Öğretimden veya İkinci Öğretim yerine Normal Öğretimden alınamaz.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ MADDE MADDE 10(1) “Öğrenci derslere ve uygulamalara devam etmek zorundadır. Teorik derslerin %30’undan, uygulamaların %20’sinden fazlasına devam etmeyen veya uygulamalarda başarılı olamayan öğrenci o dersin final sınavına giremez.”
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ MADDE MADDE 9(1)-g “Öğrenci azlığı nedeniyle sınıf teşkil edilemediği için birinci ve ikinci öğretim birleştirilerek ders yapılan programlar, lisans mühendislik tamamlama, diploma denklik ve çift ana dal/yan dal öğrencileri dışında birinci öğretim öğrencileri ikinci öğretimden, ikinci öğretim öğrencileri birinci öğretimden ders alamazlar.”
Öğrencinin her yarıyılda aldığı derslerin harf notu katsayıları, bu derslere ait AKTS kredi saatleriyle çarpılarak elde edilen sonuçların toplanması ve bu toplamın kredi saatleri toplamına bölünmesi ile elde edilen dönemlik ve genel not ortalaması önemlidir: Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması (YANO Semester point average (SPA)) ve Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO, CGPA (Cumulative Grade Points Average)) kavramları, öğrencinin kaç AKTS alacağının (30-45), üst dönemden seçmeli ders alıp alamayacağının, DC aldığı derslerden geçip geçemeyeceğinin, öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olup olamayacağının ve mezun olursa mezuniyet derecesini ne olacağının belirlenmesinde kullanılır. Mezuniyet sonrasında, yüksek lisans veya doktoraya başvurularında genel not ortalaması çok önemlidir.
Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması (YANO), öğrencinin belirli bir yarıyıl içinde aldığı derslerin ağırlıklı ortalaması olup her yarıyıl için ayrı ayrı yapılır.
Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO), öğrencinin birinci yarıyıldan itibaren aldığı tüm derslerin başarı notunun ortalaması olup tüm yarıyılları için birlikte yapılır. GANO hesaplanırken, bir öğrencinin aldığı derslerin her birinden elde ettiği notlar (harf notlarının dörtlük sistemdeki karşılıkları) bu derslerin kredi saatleri (yerel kredi) ile çarpılır ve elde edilen sonuçlar toplanır. Toplam sonuç tüm derslerin kredi saatleri toplamına bölünerek GANO bulunur.
Üniversitemizde, çan eğrisi (bağıl not sistemi) yerine mutlak not sistemi kullanılmaktadır. böylece bağıl sistemden farklı olarak öğrencinin bir dersteki başarısı kendi notuna (mutlak) bağlı olup aynı dersi alan diğer öğrencilerin mutlak not ortalaması ve standart sapmanın bir etkisi yoktur. Buna göre; a) Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten DC notunu alan öğrenci ise o dersi şartlı başarmış sayılır. b) Bir dersten FF notu alan öğrenci o dersten başarısız sayılır. c) Yarıyıl/yıl içinde bir dersten devam alamayan öğrenciye F notu verilir.
Bir öğrencinin ders düzeyinde başarı notu katsayısı, dersi alan aynı şubedeki öğrencilerin bağımsız olarak öğrencinin yarıyıl içi çalışmalarıyla (dönem ödevi, kısa sınav, ödev vb.) ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının katkı paylarına göre hesaplanan ağırlıklı not ortalamalarıyla belirlenir. Bologna sayfasındaki Ders Değerlendirme Sistemine bakılarak derslerin notlandırması hakkında bilgi edinilebilir. Genelde dersin ağırlıklı not ortalaması genelde ara sınav puanının %40’ı ile dönem sonu sınav puanının %60’ının toplamının dersin kredi saatine bölünmesi ile bulunur.
Üniversitemizde Türkiye’de en yaygın olarak kullanılanı AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD ve FF harf notlarının kullanıldığı sistemdir (diğerleri A+, A-, A ve A1, A2, A3). Başarı notu derecelerinin puan ve harf karşılıkları ile Mutlak Değerlendirme Sistemindeki not aralıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir:
Mutlak Değerlendirme Sistemindeki
Not Aralığı | Başarı No. | Harf No. Karşı | AKTS Notu | Açıklaması
88-100 | 4,00 | AA | A | Mükemmel
80-87 | 3,50 | BA | B | Çok İyi
73-79 | 3,00 | BB | C | İyi
60-72 | 2,50 | BC | D | Orta
60-65 | 2,00 | CC | E | Yeterli
50-59 | 1,50 | DC | - | Şartlı Geçer
0-49 | 0,00 | FF | FX | Derste Başarısız
0 | 0,00 | F | F | Devamsız başarısız
60-100 | - | K | - | Geçer (Kredisiz Derslerde Başarılı)
0-59 | - | G |- | Kalır (Kredisiz Derslerde Başarısız)
- | - | M |- |Muaf (Derecelendirme Dışı)
Bologna Süreci'nde Avrupa'da ortaya konan reform paketinin temel unsurlarından biri ortak kredi sistemi'nin (AKTS) kullanılmasıdır
AKTS kısaltması, Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi anlamına gelip, İngilizcede ECTS (European Credit Accumulation and Transfer System) şeklinde adlandırılmaktadır.
Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi’nin Amacı şunlardır:
AKTS’de temel amaç öğrenci hareketliliğini (mobility) kolaylaştırmak, öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerde almış oldukları eğitimlerin, kendi ülkelerindeki yükseköğretim kurumları tarafından tanınmasını ve denkliğini (recognition and equivalence) garanti altına almaktır. AKTS öğretim etkinliklerinde Avrupa kapsamında bütünlük sağlama çalışmalarıdır. Bu sistemle farklı ülkelerde öğrenim gören öğrencilerin değişim programları çerçevesinde eğitim kurumlarında aldıkları derslerin ve bu derslerdeki değerlendirmelerin denkliğinin sağlanması da amaçlanmaktadır.
Ders ünitelerini tamamlamak için gerekli öğrenci iş yükünü gösteren (1 ile 60 arasında) sayısal değerde birliği sağlamak. Bu değer, bir kurumdaki yıllık akademik çalışma içerisinde her bir dersin gerektirdiği iş yükünü gösterir. AKTS kredileri kapsamında sadece ders saatleri yoktur; ders saatleri dışında öğrencilerin dersle ilgili yaptıkları tüm çalışmalar bu krediye dâhil edilir. Bu is yükü içerisine bir akademik yılda ders kapsamındaki pratik çalışmalar, seminerler, alan çalışmaları, bireysel çalışmalar, sınavlar gibi çalışmalar da girer. AKTS' de, 60 kredi 1 yıllık; 30 kredi ise bir dönemlik iş yüküne karşılık gelir. Program yurtdışında alınan derslerin iş yükünün öğrenci ve kuruma uygunluk göstermesini bekler.
30 AKTS, 30 Saat
Ders Öğrenim Çıktılarının (DÖÇ) belirlenmesinin ardından, öğrencilerin başarılı olabilmesi ve bu öğrenim çıktılarına ulaşabilmeleri gerekli olan iş yükü hesaplanmaktadır.
Öğrencilerin bir dönemi (sınav dönemleri dahil olmak üzere toplam 15 hafta) tamamlayabilmeleri için en az 30 AKTS kredisinden başarılı olmaları zorunludur. 30 AKTS kredisi, öğrencilerin dönem içerisinde gerçekleştirdikleri tüm aktiviteleri (ders saatleri, ödev, proje, ara sınav, final vb.) içine alan 750-900 saat arasında bir iş yükü ile ilişkilendirilir.
1 AKTS kredisi = 30 saatlik iş yüküne karşılık gelmektedir. Örneğin AKTS’ye göre 15 haftalık (sınavlar dahil) akademik takvimde 1 AKTS kredilik bir ders için öğrencinin haftada yaklaşık 2 saat çalışması beklenmektedir.
Toplam İş Yükü Üzerinden AKTS Hesaplanması
Etkinlikler Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Haftalık ders saati (Kuramsal) 15 3 45
Haftalık ders saati (Uygulama) 0 0 0
Okuma, 6 3 18
İnternette tarama, kütüp. Çal 2 4 8
Materyal tasarlama, uygulama 5 3 15
Rapor hazırlama 1 8 8
Sunu hazırlama 2 8 16
Sunum 2 3 6
Ara sınav ve ara sınava hazırlık 1 15 15
Final sınavı ve final sınavına çal. 1 15 15
Toplam İş Yükü 62 146
Toplam İş Yükü / 1 AKTS kr. 151/30
Dersin AKTS Kredisi 5
https://bologna.danisman.mmkulu.com
• Zorunlu ve seçmeli dersler Bologna (Türkçe ve İngilizce ) ve ders icerik sayfalarında görülebilir. Burada ders zorunlu dersler büyük harfle, seçmeli dersler ise küçük harflerle gösterilmiştir. Bologna sayfasındaki dersler bolognaicerik adresinde öğretim elamanları tarafından hazırlanmakta ve bölüm başkanın onayı ile yayınlanmaktadır.
Bologna Süreci, Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen, birçok uluslararası kuruluşun işbirliği ile 47 üye ülke tarafından oluşturulan ve sürdürülen bir reform sürecidir.
Selçuk Üniversitesi öğrenci merkezli bir eğitimi benimsemiş ve bunun gereği olarak diploma programların çıktılarını (=yeterliliklerini), okutulan derslerin öğrenme kazanımlarını, iş yüklerini, AKTS kredilerini saptamış ve ilan etmiştir.
Programın Bologna web sayfasında aşağıdkai ögeleri içerir: Program Çıktıları, Dersler ve türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)-Program Çıktıları (PÇ) İlişkisi sayfaları vardır. Dersler sayfasında ise dönem alt başlıkları altında Dersin Kodu, Ders Adı, Dersin AKTS (ECTS), Tür (Normal Ders (Zorunlu)/ Seçmeli Ders), Koordinatör Adı, sutunlarında program dersler lsitelenmiştir. Derslere tıkladığında ise açılan Ders Bologna İçerik sayfasındaki 10 tabloda su bilgiler şunlar vardır:
§ Dersin genel bilgisi (Ders Adı, Dönem, Dersin Kodu, Teorik Saati / Uygulama Saati, Dersin AKTS (ECTS)
§ Dersin Düzeyi (Lisans, İngilizce Bölüm), Dersin Dili (İNGİLİZCE), Dersin Veriliş Biçimi (Yzüzyüze, Uzaktan), Dersin Amacı
§ Ders Öğretim Üyeleri (Koordinatör ve Öğretim Elemanı)
§ Ders Kategorileri (Sosyal Bilimler)
§ Ders Yöntem ve Teknikleri
§ Dersin Haftalara Göre İçerik Bilgileri alt başlığı altında Hafta, İçerik ve Kaynaklar sutunarında 15 haftalık içerik
§ Ders Değerlendirme Sistemi alt başlığı altında Yarıyıl İçi Çalışmaları, Devam/Katılım, Uygulamalı Sınav, Derse Özgü Staj, Küçük Sınav, Ödev, Sunum ve Seminer, Projeler, Atölye/Laboratuvar Uygulamaları, Vaka Çalışmaları, Arazi Çalışmaları, Klinik Çalışmaları, Diğer Çalışmaları, Ara Sınav,, Final Gibi Ders Değerlendirme Sisteminin Ara Sınav,, Final daki içindeki sayıssı ve katkı payı (%) vardır.
§ DERS AKTS İŞ YÜKÜ başlığında ise Ders Süresi, Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi, Sunum ve Seminer Hazırlama, Derse Özgü Staj, Atölye/Laboratuvar Uygulamaları, Arazi Çalışmaları, Vaka Çalışmaları, Projeler, Ödev, Küçük Sınavlar, Ara Sınav, Final, iş yükünün sayı ve süre karşılıklarına göre hesaplanan DERSİN AKTS KREDİSİ vardır.
§ Ders Öğrenim Çıktıları (DÖÇ) başlığında ise 15 haftalık öğretim çıktıalrının katsayısı vardır.
Ders Öğrenim Çıktıları ve Program Çıktıları İlişkileri ise DÖÇ ile 17 tane program çıktısı ile 15 haftalık döç arasındaki ilşki vardır.
Üniversitemize ilişkin güncel gelişmelere erişimi kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan Selçuk Üniversitesi Mobil Uygulaması (SÜMOB) yenilenen arayüz ve modülleri ile hizmete sunulmuştur. Uygulamamıza App Store ve Google Play Store mağazalarından erişebilirsiniz.
SÜMOB uygulaması üzerinden kullanıcılarımız:
§ Akademik ve idari konulara ilişkin güncel bilgilere anında erişebilir.
§ Not durumlarını anlık olarak uygulama üzerinden kontrol edebilir ve dönem içindeki performanslarını takip edebilir.
§ Üniversitemiz etkinlikleri ve diğer önemli duyurular hakkında anında haberdar olabilir.
§ Sanal Tur modülü ile Kampüsümüzü sanal ortamda gezme ve keşfetme fırsatı elde edebilir.
§ Üniversitemiz yemekhanesinin günlük menüsünü görüntüleyebilir ve rezervasyon yapabilir.
§ Fakülte ve yemekhane turnikelerinden QR Kod Geçiş Sistemi ile kolayca geçiş yapabilir.
§ Üniversitemiz sosyal ağlarına (Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube) hızlıca erişebilir.
§ Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne (EBYS) ulaşabilir.
§ “E-Posta”, “Uzaktan Eğitim”, “Hastane”, “Kütüphane”, “Öğrenci Toplulukları”, “Akademik Takvim”, “Bordro Görüntüleme” ve “Engelli Koordinatörlüğü”ne tek bir platformdan erişebilir.
§ Aday Selçuk modülü ile Üniversitemiz hakkında detaylı bilgi edinebilir.
§ Üniversitemiz İletişim Merkezine kolaylıkla ulaşarak görüş, talep ve önerilerini iletebilir.
§ Uygulamanın “Asistan” özelliği sayesinde talep ve şikâyetlerini bildirerek hızlı geri dönüş alabilir.
Selçuk Üniversitesi Mobil Uygulaması (SÜMOB) sayesinde bilgiye hızlı erişim, etkin iletişim ve kolaylıkla yapılan tüm bu işlemler, üniversite yaşamınızı daha verimli ve keyifli hâle getirmektedir.
Sistme ile ilgili geliştirmelere kullanıcılarımızın gereksinizm ve beklentileri doğrultusunda devam edilmektedir. Mobil uygulamaya dair tüm görüş ve önerilerinizi iletisim@selcuk.edu.tr adresine iletebilirsiniz.
Obis'e girmek için + imine tıklayınız ve giriniz.
Üniversite Öğrenci İşleri Otomasyonuna, Selçuk Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi sitesine obis.selcuk.edu.tr URL ile doğrudan veya Üniversite'nin web sayfasına girilip üst menüdeki Öğrenci > Öğrenci Girişi' bağlantılarına tıklayarak kullanıcı adınız ve şifrenizle girebilirsiniz: (Öğrenci kayıt olduktan sonra öğrenci numarasının 9 hanesinden oluşan (örn. 220613*** @ogr.selcuk.edu.tr) OBİS kullanıcı adınız ve şifreniz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından otomatik olarak açılır. Öğrencinin e-posta servisi şifresi, öğrenci işleri web sayfasına (vize, final notları vs'nin görüldüğü sayfa) giriş yapılan şifre ile aynıdır.)
Anasayfa: Çizelgede Öğrenci (ad, soyad, fakülte, bölüm, danışman, sınıf ve eposta) bölüm (adı, başkanı, epostası web sayfası telefon numarası), eposta giriş hizmetleriniz hk. ve duyuru (fakülte ve bölüm) satıları vardır.
Onay Takip: Çizelgede yıl, ders kodu, ders adı ve onay durumu sütunları vardır.
Son Yıl Notları: Çizelgenin ilk sırasında Ders Kodu, Yıl, Ders Adı, AKTS, Ara Sınav 1, Ara Sınav 2, Ara Sınav 3 Ara Sınav 4, Final (Genel Sınav), Bütünleme, Muaf 2, GN, Harf, Durum (Muaf, Geçti, Başarısız) ve bu ders mutlak değerlendirme sistemine göre değerlendirilmiştir sütunları vardır.
Çizelgenin sonundaki “Geçici Ağırlıklı Not Ortama” çizelgesinde Açıklanan Ağırlıklı Not Toplamı, Açıklanan Kredi Toplamı ve
Şu anki Dönem Ağırlıklı Not Ortalaması sütunları vardır. En sonda ise “Not: Şartlı geçişler bütünleme sınavları açıklandıktan sonra hesaplanacaktır” kutucuğu vardır.
Başarısız (Kalır) Dersler kırmızı ile gösterilirken zorunlu dersler büyük seçmeli dersler küçük harfle yazılmıştır. Muaf olunan derslerin sadece başarı notu (HR) yazarken bulunulan dönemde alınan derslerin HR durumu “–“dur.
Not Durumu: Sayfada her dönemlere göre farklı çizelgeler vardır. Her çizelgenin ilk sırasında Ders Kodu, Yıl, Ders Adı, AKTS, Katsayı, Muaf, Ara Sınav 1, Ara Sınav 2, Genel Sınav, Bütünleme, Tek ders, Harf, (Muaf, Geçti, Başarısız,) (bu ders mutlak değerlendirme sistemine göre değerlendirilmiştir) sütunları vardır. Her çizelgenin sonunda ise bahar / güz yarıyıl: ortalaması var. Sayfanın en sonunda ise genel akademik ortalama vardır.
Öğrencinin aldığı tüm dersler: kodu değişen, kaldırılan, muaf (baş tarafta, YANO’ya değil GANO’ya dahil), geçtiği (siyah renkli) ve kaldığı (kırmızı renkle) dersler. Dersler ders koduna (5. basamağındaki dönem sayısına) göre değil kaydolunan yarıyıla göre görüntülenmektedir. Belgenin üstünde Akademik Ortalama, Toplam AKTS’de vardır. Öğrencinin OBİS sistemindeki benzer bilgilerin olduğu not durumu veya transkript sayfalarında aldığı tüm dersler (kodu değişen, kaldırılan, muaf geçtiği ve kaldığı) kaydolunan yarıyıla göre görüntülendiği için her dönemin kredi toplamı ve ağırlık not ortalaması (YANO) görüntülenmez. Öğrencinin YANO’yü kendisinin hesaplaması gerekir.
Transkript: Sayfada her dönemlere göre farklı çizelgeler vardır. Her çizelgenin ilk sırasında Ders Kodu, Yıl, Ders Adı, AKTS, Harf, (Muaf, Geçti, Başarısız) (bu ders mutlak değerlendirme sistemine göre değerlendirilmiştir) sütunları vardır. Her çizelgenin sonunda ise bahar / güz yarıyıl ortalaması var. Sayfanın en sonunda ise genel akademik ortalama vardır.
Harç Durumu: Çizelgenin ilk sırasında dönem, harç durumu (normal öğretim ücretsiz) miktar, tahakkuk tarihi, ödeme tarihi sütunları vardır
Sınav Tarihleri: Çizelgenin ilk sırasında dönem, Yıl, Ders No, Adı, Şube, Vize Sayısı Vize 1 tarihi, Vize İki tarihi, Final Tarihi, Bütünleme Tarihi sütunları vardır
Ders Kaydı: Bölüm Dersleri, Yaygın Seçmeli Dersler, Yabancı Dilde Yaygın Seçmeli Dersler, Formasyon Dersleri,
YKK Kararı: YKK kararları listesi çizelgesinin ilk sırasındaki başlıklarda Dosya adı, pdf erişim dosya boyutu, tarih sütunları vardır.
§ Selçuk Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi personel sayfasının arayüzü öğrenci sayfasından değişiktir:
Danışman Öğrenci Listesi: 6 sütunluk çizelgede tüm öğrencilerin Vatandaşlık No, Öğrenci No, Adı Soyadı, İl, Doğum Tarihi ile öğrenciler hakkında bilgi veren Detay sütunları vardır.
Detay penceresinde en fazla sekiz yarıyılda olacak şekilde öğrencinin aldığı tüm dersler ile ilgili şu bilgiler vardır: Öğrenci fotoğrafının yanındaki 6 satırlık çizelgede Öğrenci No, Adı Soyadı, Akademik Ortalama, Toplam AKTS, Son Dönem Ortalaması (0) Son Dönem AKTS Toplamı (0) bilgileri vardır. Buradaki toplam AKTS toplamı değerlenirken/hesaplanırken başarısız derslerden çerse sayılan dersler önüne alınır. Kırmızı renkli Başarısız (Kalır) Ders ve -- işaretiyle gösterilen yeni kayıt yaptırılan dersler yoktur.
öğrencinin aldığı tüm dersler (kırmızı renkle gösterilen Başarısız (Kalır), kodu değişen, kaldırılan, muaf (baş tarafta, dönem ortalamasına değil GANO’ya dahil), geçer ve aldığı dersler) kaydolduğu döneme göre değil ders kodunun 5. basamağındaki dönem sayısına (Dönem Ders Listesi) görüntülenmektedir Bundan dolayı döneme ait kredi toplamı, ağırlık notu ve ortalaması olmayıp yalnızca Akademik Ortalama, Toplam AKTS vardır
Ders Onayı: iki sayfa vardır. tüm öğrenci listesi ve tek tek öğrenci sayfası
Mavi renkli çubuk içindeki Danışman Öğrenci Listesinde 6 sütün vardır: No (#) , Öğrenci No, Adı Soyadı, Seçtiği Ders Sayısı, Onay Durumu (DERS KAYDI YAPILMAMIŞ (beyaz renkli satır) / ONAY BEKLENİYOR (sarı renkli satır) / ONAYLI (yeşil renkli satır) / REDDEDİLDİ) , Dersleri seçmiş ise Dersleri Düzenle sütunları vardır. Dersleri Düzenle tıklanarak Ders Kaydı sayfasına girilir.
Solda “Ders kaydı”, ortada “Onay Bekliyor”/ “Onaylandı”/ “Reddedildi” ve sağda kırmızı düğmenin içinde Dersleri Reddet/ yeşil düğmenin içinde Dersleri Onayla sarı çubuğun altında çizelgede dokuz tür bilgi vardır: “Öğrenci No”, “Adı”, “Genel Ort”, “Genel Krd:”, “Son Dönem Ort”, “Son Dönem Krd:”, “Seçilen Ders Sayısı:”, “Seçilen Toplam AKTS:” “Maks. Kredi:”
Bu çizelgenin altında ise iki çizelge daha vardır: dört daha sekmenin olduğu büyük çizelge ve seçilen dersleri gösteren küçük çizelge.
Büyük olan çizelgedeki sekmeler şunlardır:
§ Bölüm Dersleri: burada öğrencinin öğrenci Not Durumunda başarısız olduğu (geçtiği dersler Bölüm Derslerinde gösterilmez), YANO’su 2.50 altında ise şartlı geçer dersleri ile geçmiş/gelecek dönemlerde almadığı dersler beyaz bir arka planda gri çerçevelerden oluşan çizelgede görüntülenir. Çizelgede 7 sütun vardır: Ders No, Dönem Nosu ve Dersleri, AKTS, İLK, DVLT, DVST, SEÇİM. Bayrak duruma (İLK/DVLT/DVST ve seçim durumuna (+/-) seçim durumu – ise o ders alınmıştır, seçim durumu + ise o ders alınmamıştır. Seçim yapılan dersin olduğu satır sarı renge dönüşmektedir. Burada siyah renkle yazılanlar zorunlu olduğu için geçmiş/gelecek yarıyıllarda alınması gereken dersler iken yeşil renkle yazılanlar ise geçmiş/gelecekte yarıyıllarda seçmeli ders grubundaki alınabilir diğer seçmeli ders olduğu için alınması gerekmeyebilir.
§ Yabancı Dilde Yaygın Seçmeli Dersler: öğrenciler mavi renkli bu dersleri bu dersleri seçebilir, ama bilerek seçmelidir.
§ Öğrenci Not Durumu: Öğrencinin aldığı tüm dersler (kodu değişen, kaldırılan, muaf (baş tarafta, YANO’ya değil GANO’ya dahil), geçtiği (siyah renkli) ve kaldığı (kırmızı renkle) dersler) burada gösterilir. Dersler ders koduna (5. basamağındaki dönem sayısına) göre değil, kaydolunan yarıyıla göre görüntülenmektedir. Belgenin üstünde çizelgedeki altı sırada Öğrenci No, Adı Soyadı, Akademik Ortalama, Toplam AKTS, Son Dönem Ortalaması, Son Dönem AKTS Toplamı bilgileri vardır (varsa YKK : Kırmızı düğme içinde Kararları Görüntüle. Bu çizelgenin altındaki dönemlere ayrılmış çizelgede ise 9 sütun vardır: Ders Kodu, Yıl, Ders Adı, AKTS, Ara Sınav1, Ara Sınav2, Genel Sınav, Bütünleme, Harf vardır.
Öğrencinin OBİS sistemindeki benzer bilgilerin olduğu not durumu veya transkript sayfalarında aldığı tüm dersler (kodu değişen, kaldırılan, muaf geçtiği ve kaldığı) kaydolunan yarıyıla göre görüntülendiği için her dönemin kredi toplamı ve ağırlık not ortalaması (YANO) görüntülenmez.
Öğrenci Yönetim Kurulu Kararları: öğrencinin özel durumları buradadır.
Kırmızı düğme içinde Dersleri Kaydet altındaki küçük çizelgede ise üç sütun vardır: Ders Kodu, Dersin Adı, Açıklama, seçilen “Bölüm Dersleri” “Yabancı Dilde Yaygın Seçmeli Dersler” beyaz bir arka planda gri çerçevelerden oluşan çizelgede listelenmiştir. Kırmızı renkte olanlar alttan alınan dersler, siyah renkte olanlar ilk kez alınan derslerdir
Dersleri Onayla’ya tıklayınca “Seçilen Dersleri Onayla” Sonradan ders ekle/çıkar işlemi yaptıysanız, dersleri kaydettiğinizden emin olunuz. # nolu ADI SOYADI öğrencisinin derslerini onaylamak istediğinize emin misiniz?
SEÇİLİ DERSLERİ ONAYLA/ KAPAT seçenekleri çıkmaktadır.
Seçilen Dersleri Onayla
# nolu ADI SOYADI öğrencisinin derslerini reddetmek istediğinize emin misiniz?
KAPAT SEÇİLİ DERSLERİ REDDET
Dersleri REDDET’E tıklayınca Seçilen Dersleri Onayla
# nolu ADI SOYADI öğrencisinin derslerini reddetmek istediğinize emin misiniz?
KAPAT SEÇİLİ DERSLERİ REDDET
Dersleri Kaydet’e tıklayınca Ders Kayıt
Seçtiğiniz dersler başarıyla kaydedilmiştir.
KAPAT
İletişim kurmanın en işlevce yolu eposta olduğu için öğrencilerle iletişim kurmak için “kayıtlı elektronik posta (KEP)” (Registered e-mail (REM)) üzerinden bir danışmanlık eposta listesi (mailing list) oluşturmuştur.
Her öğrencinin kişisel e-posta adresi olmadığı için Üniversite'nin her öğrenciye verdiği resmi bir kurumsal e-posta adresi ile listeye eklenmiştir.
Kayıtlı Selçuk eposta adresine rağmen her öğrencinin kullandığı başka e-posta adresleri (gmail vb gibi) vardır. Başka bir e-postayı kullanmak isteyenler için en iyi yol Selçuk Öğrenci E-Posta sisteminde yönlendirme işlemi yapmaktır. Yönlendirme için Üniversitemiz eposta sunucu olarak kullandığı Zimbra altyapısında şu adımları takip ediniz:
ogrposta.selcuk.edu.tr adresine tıklayarak e-posta kullanıcı adı olarak öğrenci numarasını yazınız (Öğrencinin e-posta adresi ogrencinumarasi@ogr.selcuk.edu.tr) ve e-posta şifrenizi (OBİS şifresi) yazınız. Açılan ana sayfada > masaüstünde üstteki/ cep telefonunda lattaki Tercihler (Preferences) sekmesine tıklayınız > Sol taraftaki menüden Posta (Mail) sekmesi > Mesajları Alma (Receiving Messages) menüsünden “Mesajın Gelişi- bir kopyasını şuraya ilet” (Message Arrival: Forward a Copy to) kısmına kullandığınız eposta adresini giriyoruz. "Yerel mesaj kopyasını kaldırın"ı (Remove local copy of message) işaretlenmesi önerilir. Böylece öğrenci e-posta servisinde her öğrenci 500 MB’ lık kota kullanılmamış olur.
https://www.maths.ox.ac.uk/members/it/faqs/communication/zimbra-to-gmail
https://wiki.zimbra.com/wiki/Zimbra_external_account_Gmail
Diğer hesaplardaki e-postaları kontrol etme
https://eposta.selcuk.edu.tr/public/posta_ayar/outlook.pdf
Öğrenci e-Posta Hesabını Gmail Üzerinden Yönetmek
Gmail hesabıma Selçuk e-posta adresimi nasıl eklerim?
selcuk.edu.tr uzantılı eposta hesaplarını gmail üzerinden yönetebilmek için Diğer hesaplardaki e-postaları kontrol etme işlemi yaptım. ogr.selcuk.edu.tr uzantılı eposta hesapları için kontrol işlemini öğrenciler yapamıyor. “Sunucu, belirtilen kullanıcı adı ve şifre için POP3 erişimine izin vermedi.” yazıyor.
1. Kullanıcı adı: 9haneliöğrenci numarası eposta adresinizi (123456789@ogr.selcuk.edu.tr
2. Şifre: Selçuk şifrenizi giriniz.
3. POP Sunucusu: eposta.selcuk.edu.tr
4. Bağlantı noktası: 995
5. Postaları alırken her zaman güvenli bağlantı (SSL) kullan seçeneğini işaretleyiniz.
6. Alınan iletinin bir kopyasını sunucuda bırak seçeneğini işaretlemeniz önerilir. (İşaretlemediğiniz takdirde metu mail adresinize gelen e-postaların hepsi Gmail’e taşınabilir.)
7. Diğer seçenekleri kendi tercihlerinize göre işaretleyiniz.
§ Selçuk Üniversitesi Kütüphane'nin sahip olduğu elektronik yayınlara (kitap, tez, makale vb) uzaktan erişim (off campus access) iki yolla sağlanmaktadır:
§ Kütüphane Otomasyon Sisteminin Sağladığı Proxy Servisi (Vetis) Üzerinde, android yok, cepten , vpn kullan,
§ Bilgisayarınızda Proxy Ayarlaması Yaparak
§ scholar ,
detaylı bilgi için selcuk, marmara, android
Dört yıllık bölümümüzde lisans akademik danışmanlığında döngü/rotasyon bulunmaktadır. Öğrenciler, akademik danışmanlarını OBİS'ten öğrenebilirler. 2019-2022 kayıtlı öğrencilerin danışmanı olarak öğrenci numarası 21 (55), 22 (51), 20 (49) ve 19 (49) ile başlayan üzere toplam 204 öğrenci vardır. Bu öğrencilerin çoğu hazırlık, birinci, ikinci ve üçüncü ve az da olsa hazırlığı atlayan dördüncü sınıftadır. Ayrıca fakülte duyuru sayfasında her dönem başında güncel danışman bilgisi ilan edilmektedir.
§ Son sınıf öğrencilerine GANO’su 1.80’in üstünde olmak şartıyla kredi sınırlaması uygulanmaz.
§ Son sınıf öğrencisi sayılabilmek için, 4. sınıftan en az 1 ders alabiliyor olmak gereklidir. Bakınız Alt dönemlerden (1.,3. ve 5. dönemlerden) aldığı ders 45 AKTS'yi geçen bir öğrenci son sınıf öğrencisi sayılır mı?
§ Alttan ve bulunduğu dönemden (genelde bahar) tüm dersleri başarı ile geçmeleri durumunda mezun olunabilir. Bahar döneminde mezun olma durumunda alt dönemlerden (güz), güz döneminde mezun olma durumunda alt dönemlerden (bahar) için en fazla bir/tek ders için Tek Ders sınav hakkı vardır.
§ Kodu değiştirilen veya programdan kaldırılan derslerden başarısız olunması durumunda
Selçuk Üniversitesi Diploma, Diploma Eki ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge
Üniversitelerin bir fakülte veya bölümünden başka bir üniversitenin ayni fakülte veya bölümüne yapılan geçişlere yatay geçiş denir. Kurum içi yatay geçişler ise; dâhil olduğumuz üniversitenin farklı fakülteleri arasındaki geçişler ya da dâhili olduğumuz fakültede de bulunduğumuz bölümden başka bölümlere geçişler olarak adlandırılabilir.
Yatay geçiş yapabilmek için bazı kuralları yerine getirmek gerekmektedir. Bunları madde halinde sıralamak gerekirse;
1. Yatay geçişler ancak eşdeğer eğitim programları uygulayan yükseköğretim kurumlarında ders yılı başında yarıyıl sistemi uygulananlarda yarıyıl başında ve dersler başlamadan önce geçiş için başvurulan fakülte ve yüksekokulların yönetim kurullarının kararıyla yapılır. Müracaatlar ders yılı başlangıcından 10 gün öncesine kadar yapılabilir.
2. Geçişler fakülteler ve yüksekokullarca tespit edilen kontenjanlara bağlı olarak yapılır.
3. Yükseköğretim kurumlarının ilk sınıfına veya ilk yarıyılına geçiş yapılamaz. (Açık öğretim ve ekstern öğretimlerde geçiş yapılamaz.)
4. Geçiş yapacak adayların ayrıldığı kurumlardaki bütün sınavları başarması ve geçer not ortalamasının en az gireceği sınıf ortalamasının %60 veya eşdeğer olması. Kamu kurumlarındaki çalışanların 25 yaşını geçmemiş çocukları son sınıf hariç üniversiteye giriş puanı geçeceği eş değer programın en düşük puandan daha yüksek olmak şartı ile tayin oldukları yere geçiş yapabilirler.
5. Geçiş başvurularının kontenjanı aşması durumunda adayların basari yüzdesine göre sıralama yapılır ve en başarılı öğrenciden başlanarak kontenjan sayısınca öğrenci alınır.
6. Ayni üniversite içinde fakülte, yüksek okul ve bölümler arasındaki geçişler üniversite yönetim kurumlarınca belirlenen esaslara göre yapılır.
7. Yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına geçiş için, öğrencinin yabancı ülke yükseköğretim kurumunca, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl okumuş, yılsonu sınavlarını basari ile vermiş ve diğer şartları yerine getirmiş olması gerekir.
8. Teknoloji fakültesinin mühendislik bölümlerinin kendi aralarında yatay geçişler yapılabileceği gibi, mühendislik fakültelerinin mühendislik bölümleri ile teknoloji fakültesinin mühendislik bölümleri/programları arasında yatay geçişler yapılabilir.
Üniversitemizde kurum içi yatay geçiş yapabilmek için bazı evrakları eksiksiz olarak tamamlamak gerekmektedir. Bu belgelerden birinin eksik olması halinde başvuru geçersiz sayılmaktadır. Bu belgeler aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
1. Not Belgesi (Başvuran Öğrencinin Ayrılacağı Yükseköğretim Kurumundan Alacağı " İzlediği Bütün Dersleri ve Bu Derslerden Aldığı Notları ve Genel Ağırlıklı Not Ortalamasını Gösteren Resmi Onaylı Belgenin Asli")
2. Öğrencinin Aldığı Derslere Ait Müfredat İçerikli Belge
3. Öğrencinin Yatay Geçiş Yapacağı Programı Belirten Başvuru Dilekçesi
4. Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge
5. ÖSYM Sonuç Kartının Fotokopisi
NOT: İstenen belgeleri eksik olan öğrencilerin müracaatları kabul edilmez. Başvurular elden veya posta yolu ile yapılabilir (Postadaki gecikme ve kaybolmalar dikkate alınmayacaktır)
Kurumlararası Yatay ve Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş yolu ile bölüme kayıt yaptıran öğrencilerin intibak/muafiyet yapıldıktan sonra OBİS programından dönem kaydı yapmaları gerekir. Muafiyetin yetiştirilememesi durumunda dönem kaydı dekanlık/ öğrenci işleri tarafından yapılabilir. OBİS programında muaf olduğu derslerin sadece başarı notu yazılırken muaf olmayıp alacağı bahar ve güz dönem derslerin başarı notu olmadığı için -- olarak görülmektedir.
Yatay Geçiş Muafiyet ve İntibak İşlemleri
1- Fakültemiz Yönetim Kurulunun 13.11.2018 tarih ve 2018/288 sayılı kararı ile, Fakültemiz öğrencileri intibak müracaatlarım eğitim öğretim yılının veya yarıyılının akademik takviminin başladığı tarihten itibaren en geç 3 hafta içerisinde şahsen yada resmi vekilleri aracılığı ile daha önce görmüş olduğu derslere ait onaylı transkript ve ders içeriklerini, muafiyet dilekçesiyle birlikte öğrenci işlerine teslim eder.
2- Öğrenci İşleri bu belgeleri resmi yazıyla, ilgili bölümlere iletir.
3- Bölüm İntibak Komisyonu, evrakların bölüme ulaşma tarihinden itibaren Muafiyet ve İntibak Yönergesi 6/c maddesi gereğince 2 hafta içinde gerekli incelemeleri yaparak intibak raporunu Dekanlığa iletir.
4- Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirme yapılarak karara bağlanır ve öğrencilerin intibakları ilgili yarıyıla yapılır. Alınan kararlar öğrenciye tebliğ edilmek üzere Öğrenci işlerine, sisteme işlenmek üzere ilgili dekan yardımcısına gönderilir.
5- Öğrenci işleri bu raporları bekletmeden öğrencilere tebliğ eder.
6- Yapılan intibak sonucunda bir eksiklik veya hata var ise, öğrenci, Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesinin 6/c Maddesi gereğince, 1 hafta içinde intibakına itiraz edebilir.
7- Bu süreler sonunda, Tamamlanmış olan muafiyet/intibak işlemleri, öğrencinin yeniden muafiyet talepleri, Muafiyet ve İntibak İşlemeleri Yönergesinin 5/b maddesi gereğince kabul edilmez.
8- Muafiyet için müracaat eden öğrencilerden kayıtlı oldukları sınıfın derslerine devam ederken intibak kararı ile öğrenci kayıtlı olduğu sınıftan, bir üst sınıfa intibak ettirildiğinde, öğrencinin üst sınıftan alacağı derslerin devam zorunluluğu, Yönetim Kurulu Kararının tarihinden itibaren başlar.
Selçuk Üniversitesi Kurum (Üniversite) İçi Yatay Geçiş Uygulama İlkeleri
İntibak ile ilgili senato kararı
Çift anadal danışmanı yanında anadal bölüm başkanı ile Çift anadal Koordinatörü ve Çift anadal Bölüm başkanının imzaladığı “çift anadal kabul ve ders protokol formu” sonrasında çift anadal öğrencilerinin iki ayrı öğrenci no (normal anadal ve 71 başlayan çift anadal) ve iki ayrı obis sistemi olmasına rağmen tek kimlik (anadal tek) kartı olup bu öğrenciler kayıt yenilerken “çift anadal ders kayıt formu”nu her dönem anadal danışmanı ve çift anadal koordinatörüne imzalatıp öğrenci işlerine vermek durumundadır.
Selçuk Üniversitesi Çift Anadal Programı Yönergesi
Selçuk Üniversitesi Yandal Yönergesi
Selçuk Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Seçme Sınavı (SÜ-YÖS), Selçuk Üniversitesinde ön lisans ve lisans düzeyinde, birinci ve ikinci öğretim programlarında öğrenim görmek isteyen yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kuruma kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav, Selçuk Üniversitesine yurt dışından kabul edilecek öğrencilerin seçimiyle ilgili sınav işlemlerini gerçekleştiren SÜYÖS Koordinatörlüğünce yapılmaktadır.
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler. Mevlana Programa adini veren Mevlana’nın asıl adı Muhammed Celâleddin'dir. Mevlana, bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinin Belh şehrinde 1207 tarihinde doğmuştur. Mevlana ismi, Sultan Veled, Şems-i Tebrizi ve sevenlerince kullanılmış adeta onunla özdeşlesen evrensel bir simge olmuştur. Batılılarca da Rumi olarak bilinmektedir. XIII. yüzyılda yasamış, ama eserleriyle çağları asmış bir sufi olan Mevlana "Gel ne olursan ol, gel" dizelerine yansıdığı üzere insanlar arasında herhangi bir ayrım gözetmemiştir. Merhameti, karşılıksız ve sınırsız insan sevgisinin yani sıra sonsuz hoşgörüsüyle sadece İslam âlemini değil, tüm insanlığı kendisine hayran bırakmıştır. Hayata ve insanlara bakışıyla bir fikir adamı olarak da tüm dünyada kabul görmektedir. UNESCO, Mevlana’nın doğumunun 800. yıldönümü nedeniyle, 2007 yılını Mevlana ve Hoşgörü Yılı ilan etmiştir. Öğrenim hayati boyunca dönemin değişik ülke ve şehirlerinde yer alan eğitim kurumlarını hem bir öğrenci hem de bir bilim insani olarak ziyaret etmiştir. Mevlana’nın hayatında ve felsefesinde "değişim" önemli bir yer tutmaktadır.
Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.
Dış İlişkiler Koordinatörlüğü, Selçuk Üniversitesinin uluslararası akademik, sosyal ve kültürel aktivitelerini koordine etmekte ve yürütülmesinde yardımcı olmaktadır. Koordinatörlüğümüz, genel anlamda öğrenci/akademisyen değişim programları, uluslararası yaz okulları, yurt dışı üniversitelerle yapılan çift diploma, uzaktan eğitim aktiviteleri gibi akademik etkinliklerle ilgili olarak aşağıdaki görevleri yürütmektedir: - Yazışmalar ve görüşmeleri yapmak - Programların öğrencilere ve üniversiteye tanıtımını ve duyurulmasını yetkililerle koordineli olarak yürütmek - Programlara öğrenci seçimi organizasyonu gerçekleştirmek - Yurt dışı üniversitelerle her türlü yazışmaları yürütmek - Uluslararası programlarla ilgili olarak öğrencilerimize rehberlik etmek Selçuk Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü ayni zamanda üniversitemizin yürüttüğü uluslararası kültürel ve sosyal organizasyonlarda da görev almaktadır. Bu çerçevede yürütülen faaliyetler su şekildedir: - Yurt dışı kurum ile gerekli yazışma ve görüşmeleri yapmak - Ziyaret programı organizasyonunu yetkililerle koordineli olarak düzenlemek Koordinatörlüğümüz bu görevlerin dışında rektörlüğümüzün yurtdışı yazışmaları ve görüşmelerinde aktif olarak görev almaktadır
Türk Devlet ve Akraba Toplulukları Burslu Öğrenciler Merkezi Koordinatörlüğü Selçuk Üniversitesi bünyesinde dünyanın farklı ülkelerinden ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim ve öğrenimlerini sürdürmek amacıyla üniversitemize gelen öğrencilerin idari islerinin takibini sağlamak ve rehberlik etmek için kurulmuştur.
Belli bir eşgüdüm veya aracı kurum yok.
Staj yapılabilecek yerlerin tek tek sorulması gerekir.
Sosyal medya üzerindne bakılabilir.
Eğitim-Öğretim Esasları (Eğitim-öğretim dönemleri ve akademik takvim, Giriş ve kayıt şartları, Kayıt yenileme ve kayıt dondurma, Yabancı dil hazırlık sınıfı, Eğitim-öğretim programları, uygulama ve stajlar ) ; Dersler, Sınavlar ve Not Değerlendirmeleri; Eğitim-Öğretim Süreleri, Öğrenimi Bitirme ve Diplomalar hakkında bilgi için "Selçuk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" (yonetmelik.danisman.mmkulu.com)
For English terms, please read "Middle East Technical University Rules and Regulations Governing Undergraduate Studies" for English version.
Amaç, Eğitim-öğretim, Devam zorunluluğu, Muafiyet, Sınavlar (Yeterlik sınavı, Seviye belirleme sınavı, Ara sınavlar, Final sınavı, Kısa süreli sınavlar, proje ödevleri ve sınıf içi değerlendirme), Sınıf (Seviye) atlama notunun hesaplanması, Yılsonu başarı notunun hesaplanması, Sınav sonuçlarına itiraz, Haklı ve geçerli bir mazeret nedeniyle sınava girememe, Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim ve öğretimine ilişkin esaslar, Zorunlu hazırlık eğitiminde başarı/başarısızlık, İsteğe bağlı hazırlık öğretimi, yabancı dil hazırlık eğitim ve öğretimine ilişkin esaslar, İsteğe bağlı hazırlık eğitiminde başarı/başarısızlık
hazirlikyonetmelik.danisman.mmkulu.com
Ölçme İşlemi, Sınav Puanının Belirlenmesi, Ham Başarı Notunun (HBN) Belirlenmesi, Değerlendirme Sisteminin belirlenmesi (Mutlak, Bağıl), Notların Hesaplanması ve Arşivlenmesi vb. konular için “Önlisans ve Lisans Programları Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi" (yonerge.danisman.mmkulu.com)
Ders (ders adları, kodu, teorik saati / uygulama saati, dersin akts (ects), düzeyi, dili, veriliş biçimi, amacı) öğretim elemanı, yöntem ve teknikleri, haftalara göre içerik bilgileri, değerlendirme sistemi, akts iş yükü, öğrenim çıktıları, öğrenim çıktıları ve program çıktıları ilişkileri bologna.danisman.mmkulu.com. Dersler hocalar tarafından sistem üzerinden güncellenmektedir.
Kayıt Yenileme, Danışman Onayları, Dersler, Ders Ekleme – Ders Bırakma, Mazeretli Geç Kayıtlar İçin Son Başvuru Tarihi, Ortak Zorunlu Derslerin Genel Sınavları, Ara Sınav, Ortak Zorunlu Derslerin Genel Sınavları, Genel Sınav, Ortak Zorunlu Derslerin Bütünleme Sınavları, Bütünleme Sınav: akademiktakvim.danisman.mmkulu.com
Öğrenci dilekçeleri/ formaları yüzyüze eğitim olduğunda öğrenci işlerinden bulunan basılı veya Fakülte web sitesinde dosya elektronik olarak doldurulup danışmana onaylatıldıktan sonra Fakülte evrak kayıt bürosuna teslim edilir. Uzaktan eğitimin durumunda ise Fakülte web sitesinde bulunan dosyanın elektronik olarak doldurulup iibf@selcuk.edu.tr adresine gönderilmesi yeterlidir.
Danışman imzası gereken Mazeretli Ders Kaydı, Tek Ders, Üst Yarıyıldan Ders Alma, Başarılı Olduğu Dersi Alttan Tekrar Alma dilekçeleri dışındaki konular (ders kaydındaki eksiklikler, yanlışlıklar) için Genel Öğrenci Dilekçesi’ni gönderiniz.
Üniversitemiz ile Microsoft arasında yapılan kampüs anlaşması ile birlikte 1. Sınıf ve yatay geçiş ile üniversitemize başlayan öğrencilerimizin Microsoft office365 üyeliği aktif edilmiştir. Öğrencilerimiz microsoft365.com veya office.com adresine bağlanarak oturum açın kısmından @ogr.selcuk.edu.tr uzantılı mail adresi ve aşağıda örnekte verilen geçici şifre ile sisteme bağlanıp yeni şifre oluşturarak bilgisayarlarına Office uygulamalarını ücretsiz olarak indirip kullanabileceklerdir.
Kullanıcı adı ve şifre örneği;
Örnek
Öğrenci Adı : Ahmet Büyük
Mail Adresi 123456789@ogr.selcuk.edu.tr
Şifre : A123456B@
A - Adın İlk harfi (Büyük),
123456 - Öğrenci numarasının ilk altı hanesi
B - Soyadın ilk harfi (büyük)
@ - @ işareti
Bunlar birleştirilerek şifre olarak kullanılacaktır.
https://myapplications.microsoft.com/
Not : Soyadında (Ç,Ğ,I,Ş,Ö,Ü, karakteri olanlar c , g, i, s,o ve u karakterlerini kullanacaklardır.),
Sizlere daha etkili yararlı olabilmem için eposta üzerinden bana CV'nizi gönderiniz. Aşağıdaki CV bir örnektir. Drive^dan indirebilirsiniz. Europass CV